Împlinește-ți obiectivele și menține-te fit folosind metoda SMART

Cu toții ne stabilim obiective în viață, fie că e vorba de viața personală, de carieră, de dezvoltarea profesională sau pur și simplu de o alimentație sănătoasă.

Adesea, alegerea unor obiective nepotrivite poate duce la eșec și prin urmare, la frustrare, apoi la o lipsă a motivației și în final, la abandonarea definitivă a obiectivului.

 Indiferent care ar fi obiectivul, există metode ce pot duce la îndeplinirea acestuia.

O metodă dovedită ca fiind eficientă este metoda SMART despre care vom vorbi în acest articol.

 SMART este un acronim, dar și o modalitate de a ne da seama dacă un obiectiv este bine formulat sau nu. Astfel, un bun obiectiv este Specific, Măsurabil, Abordabil, Relevant și Temporal.

Ce înseamnă toate astea? Este mai simplu decât crezi:

Specific

Ce vrei să obții? Ține minte că obiectivele trebuie să fie clare.

"Să fac mai mult sport" sau "să-mi îmbunătățesc performanță fizică" nu sunt sunt obiective clare.

Pe de altă parte,"să merg la sală de 4 ori pe săptămâna" sau "să fiu capabil să alerg 2 km în 15 minute", sunt obiective specifice și exacte.

Măsurabil

Cum vei ști că ai îndeplinit obiectivul? Este important să setezi obiective măsurabile, de preferință pe un anumit interval de timp.

Spre exemplu, "să slăbesc 3 kg/luna, timp de 6 luni” este un obiectiv măsurabil.

Pe de altă parte, “să slăbesc” nu este tocmai un obiectiv măsurabil. Cât de mult vrei să slăbești și când vei ști că ți-ai împlinit obiectivul?

Cu cât un obiectiv este mai ușor măsurabil, cu atât acesta devine mai ușor de atins.

Abordabil

Obiectivul tău este realist? Încearcă să nu îți propui obiective imposibil de realizat, căci acest lucru te va demoraliza și te va face să abandonezi.

Revenind la exemplul anterior, 3kg/lună este un obiectiv realizabil, dar 30kg/lună, este de nerealizat și cel mai probabil ar duce la grave probleme de sănătate. Orice obiectiv trebuie înainte de toate să fie abordabil și realist.

Relevant

De ce este important acest obiectiv în viața ta?

Dacă ai 60kg, chiar ar fi relevant să pierzi 30kg? Este un exemplu exagerat, dar ne arată cât de importantă este relevanța obiectivului pentru atingerea acestuia.

Dacă, spre exemplu, vrei să participi la un maraton, axează-te pe exerciții care îți sunt utile în acest caz. Acestea îți vor oferi un nivel ridicat de satisfacție atât în timpul antrenamentului, dar mai ales în momentul maratonului.

Temporal

Când va fi îndeplinit acest obiectiv? Obiectivul trebuie să aibă un termen limită pentru a ne menține motivați și concentrați. Limita temporală ne ajută să ne încadrăm obiectivul în viața personală și în traiectoria individuală.

Revenim la exemplul maratonului.
Maratonul este un obiectiv specific (vreau să obțin participarea la maraton sau vreau să termin un maraton), măsurabil (particip la un maraton), abordabil (dacă nu ai o problemă medicală și te antrenezi, poți participa la maraton fără probleme), relevant (vreau să îmi dovedesc că pot și astfel să fiu în formă) și temporal (se va termina o dată cu încheierea maratonului).

Atenție căci participarea la maraton este diferită de câștigarea acestuia. Acestea sunt două obiective diferite care trebuie tratate diferit.
Ultimul sfat ar fi ca o dată ce ai atins obiectivul, să nu renunți.
Învață să te menții pe linie obiectivului tău, deoarece este mult mai ușor decât să o iei de la capăt!

Eyes on the prize și ne vedem la sală!

 

Devino Membru

A venit momentul să-ți depășești limitele și să obții corpul pe care ți l-ai dorit mereu. Înarmează-te cu voință și demonstrează-ți că poți să realizezi orice îți propui!

Q FITT este clubul de fitness unde poți să lucrezi cu echipamente profesionale, să te antrenezi alături de personal traineri cu experiență și să participi la clase de fitness unde workout-ul și distracția se completează perfect. Ce mai aștepți? Ia-ți abonament acum! 

Cumpără abonament

Descarcă gratuit aplicația noastră dedicată pentru membri!

Ai direct pe telefonul tău acces la toate informațiile, îți faci rapid rezervări la clase și îți cumperi abonament online plătind cu card bancar.
Descarcă aplicația UPfit.today și introdu codul unic QFITTCLUB.

Aplicatia mobilă UPfit.today pe Google Play
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Q FITT foloseşte COOKIES pentru a putea să îți optimizeze și îmbunătățească experiența pe site. Navigând în continuare, îți exprimi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii