Cele mai bune 5 suplimente nutritive

În ziua de azi încă nu am ajuns să substituim alimentele cu nutrienți comprimați, așa cum profețeau povestirile științifico-fantastice ale secolului XX. Totuși, tot mai mulți oameni recurg la suplimente urmărind, de regulă, să își amplifice capacitățile neuro-psihice și fizice, dar și să facă față mai bine stresului și solicitărilor traiului de zi cu zi.

Întrebarea care se ridică în această situație este dacă aceste suplimente sunt necesare, în măsura în care o persoană încearcă să mănânce echilibrat.

O a doua întrebare este dacă nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales dacă suplimentele sunt luate fără o îndrumare de specialitate.

Este adevărat că, din nefericire, datorită solicitărilor vieții moderne, oamenii au tendința la o alimentație dezechilibrata care nu reușește să le aducă toate substanțele nutritive de care au nevoie.

Folosite din cele mai vechi timpuri, suplimentele nutritive pot avea o influență pozitivă asupra organismului. Acestea pot ajuta la tonifiere, energizare și contribuie, printre altele, la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Ce sunt suplimentele nutriționale?

Înainte de a detalia aceste aspecte, să vedem ce sunt aceste suplimente nutriționale sau alimentare.

Suplimentele alimentare reprezintă produsele alimentare al căror scop este să completeze dieta normală. Sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic, separat sau în combinație.

Adesea acestea sunt comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător și alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici și măsurabile.

În categoria suplimentelor alimentare se includ și următoarele:

  • proteine pure sau sub formă de izolate proteice și hidrolizate proteice, aminoacizi și amestecuri ale acestora;
  • lipide alimentare (inclusiv acizi grași polinesaturati esențiali);
  • fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) până la cantități ale conținutului de fosfor de 1 g/zi;
  • fibre alimentare până la cantitatea de 24 g/zi;
  • produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice

Dacă examinăm categoriile de preparate aprobate de Ministerul Sănătății Publice, observăm că termenul "supliment nutritiv" are o arie largă de semnificații.

Acestea se întind de la simplul lapte cu cereale pentru copii, până la produsele destinate sportivilor, care conțin vitamine, elemente minerale, proteine etc.

Dintre toate suplimentele, cele mai consumate sunt multivitaminele și preparatele care conțin, alături de vitamine, elemente minerale.

Dintre toate acestea, vă prezint cele 5 suplimente nutritive bune pentru organismul nostru din punctul meu de vedere:

Ginko Biloba

Cea mai cunoscută plantă ce luptă împotrivă circulației deficitare, Ginko Biloba este un tonic cerebral cu rezultate remarcabile. Această plantă crește fluxul de sânge către creier și este foarte recomandată în perioadele de surmenaj intelectual.

Ajută foarte mult capacitatea de concentrare și memorare, fără a avea efecte adverse.

Suplimente cu Omega 3

Acizii grași nesaturați Omega 3 controlează nivelul grăsimilor și colesterolului din sânge. Au o influență pozitivă asupra sistemului cardiovascular, a inimii și a vaselor de sânge. Aceștia mențin în limite normale nivelul colesterolului și a trigliceridelor.

De asemenea, studiile anunță că sunt benefici în poliartrita reumatoidă, reumatism, osteoporoză, prin faptul că stimulează sinteza de prostaglandine și prostacicline, și au efecte antiinflamatorii.

Echinaceea

Un studiu realizat în Germania a arătat că suplimentele din echinaceea reduc la jumătate riscul de a contracta o răceală și scurtează perioada acesteia cu una până la 4 zile.

Și sucul proaspăt de echinaceea pare a fi eficient, după cum arată un studiu realizat pe un eșantion de 108 persoane cu sistem imunitar compromis.

Cremele de echinaceea sunt și ele eficiente pentru ameliorarea diverselor probleme ale pielii, cum ar fi inflamațiile, eczemele sau leziunile epidermei. În asociere cu vitamina E, aceasta ameliorează infecțiile vaginale.

Suplimente cu vitamina D

Cercetătorii de la Aarhus University Hospital din Danemarca au demonstrat faptul că vitamina D, atunci când este administrată împreună cu calciu, poate reduce rata de mortalitate la persoanele în vârstă. Această combinație oferă prin urmare, posibil mijloc de creștere a speranței de viață.

În plus, este bine cunoscut faptul că suplimentele de vitamina D, în combinație cu calciul, reduc riscul de fracturi și de apariție a osteoporozei.

Valeriana

Utilizarea valerianei are o tradiție de peste patru mii de ani, fiind considerată o plantă de referință, atât în Europa, cât și în Asia.

În urma unor studii s-a stabilit că este una dintre cele mai utilizate plante din lume. Anual sunt consumate la nivel global peste 300 de mii de tone. Extractul natural de valeriană este recomandat în stări de insomnie și anxietate.

Este recomandată și în tulburările afective sezoniere, fiind de un real ajutor în diminuarea senzației de oboseală și în menținerea normală a funcțiilor afective și cognitive.

Cam atât despre suplimentele nutritive! Acest subiect poate continua deoarece este unul foarte larg. Pentru întrebări suplimentare vă aștept la sală.

Vă doresc spor(t) în toate!!!

Antrenor Qfitt
Moraru-Raicu Roxana Ioana

Devino Membru

A venit momentul să-ți depășești limitele și să obții corpul pe care ți l-ai dorit mereu. Înarmează-te cu voință și demonstrează-ți că poți să realizezi orice îți propui!

Q FITT este clubul de fitness unde poți să lucrezi cu echipamente profesionale, să te antrenezi alături de personal traineri cu experiență și să participi la clase de fitness unde workout-ul și distracția se completează perfect. Ce mai aștepți? Ia-ți abonament acum! 

Cumpără abonament

Descarcă gratuit aplicația noastră dedicată pentru membri!

Ai direct pe telefonul tău acces la toate informațiile, îți faci rapid rezervări la clase și îți cumperi abonament online plătind cu card bancar.
Descarcă aplicația UPfit.today și introdu codul unic QFITTCLUB.

Aplicatia mobilă UPfit.today pe Google Play
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Q FITT foloseşte COOKIES pentru a putea să îți optimizeze și îmbunătățească experiența pe site. Navigând în continuare, îți exprimi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii