Află ce tip somatic ești și cum îți influențează asta viața și rezultatele la sală

Orice corp uman este genetic structurat într-unul dintre cele trei tipuri somatice: ectomorf, endomorf și mezomorf.

Platon menționează aceste tipuri în Republica, o carte scrisă de acesta în jurul anului 380 î.e.n.

În secolul al XIX-lea filozoful Friedrich Nietzsche vorbea despre același lucru în cartea sa Anticristul. Aceasta se întâmpla cu mult înainte ca filozoful american William Sheldon să scoată în evidență cele trei tipuri somatice în anul 1940.

După ce concluziile lui William Sheldon au fost publicate, tipurile somatice au devenit mult mai ușor de recunoscut și analizat. Chiar și în ziua de azi, se știe că fiecare om are un anumit tip somatic.

Acestea sunt:

  1. Ectomorf: persoană slabă și înaltă, cu dificultăți în a acumula masă musculară
  2. Endomorf: persoană solidă, grăsime corporală mare, aspectul unei pere, cu tendință foarte mare de a depozita grăsime
  3. Mezomorf: persoană musculoasă și bine construită, cu un metabolism accelerat și cu un răspuns foarte bun la adaptări

Dar ce înseamnă cu adevărat acești trei termeni?

Ca un scurt rezumat:

  • Ectomorfii se chinuie să acumuleze masă musculară în ciuda orelor petrecute în sală
  • Endomorfii se chinuie să-și intre în formă sau să slăbească
  • Mezomorfii sunt fericiții care ajung la rezultate foarte rapid

Odată ce ți-ai dat seama cu ce tip somatic te-ai născut, vei înțelege ce ți se potrivește la antrenament și ce plan de nutriție ai putea să adopți.

Cunoașterea tipului somatic te va ajuta să te antrenezi mult mai inteligent și mai eficient, fiindu-ți mult mai ușor să ajungi la corpul mult visat.

Atenție, căci deși sunt bine definite aceste trei tipuri somatice, este important de știut că nu putem fi doar un anumit tip somatic 100%.

Avem particularități din fiecare tip somatic. În general suntem combinația a două dintre cele trei tipuri, dar mai sunt și excepții.

Iată exemplu pentru a putea clarifica această situație:

Ne putem imagina un bărbat cu înălțimea de 1.87m, cu o greutate de 75 kg, cu un metabolism ridicat, dar cu o grăsime corporală crescută. Particularitățile majore ale acestuia sunt specifice unui ectomorf (înalt, construcție subțire arderi rapide). Totuși, în ciuda unei mase musculare scăzute, acesta are un țesut adipos ridicat specific endomorfului.

Am tot pomenit până acum de toate aceste tipuri somatice. Totuși, nu le-am definit pe cât de clar ar fi trebuit. Așa că o vom face în ceea ce urmează:

Tipul ectomorf

Un ectomorf este acel skinny guy sau hardgainer.

Are articulații subțiri, metabolism accelerat și mușchi bine definiți. Le este foarte greu să crească în greutate. Pentru a reuși acesta trebuie să aibă o alimentație hipercalorică.

Antrenamentul lor trebuie să fie unul scurt și intens. Accentul se pune pe grupele musculare mari. Antrenamentul va fi alcătuit din exerciții multi-articulare și progres continuu.

Tipul Endomorf

În general, endomorfii au un aspect rotund. Sunt acei tipi solizi, dar „pufoși”, cu articulații groase și structură osoasă densă. Aceștia cresc foarte repede în greutate și, din păcate, majoritatea este grăsime.

Alimentația lor trebuie să fie în general hiperproteică. Din antrenamentul lor nu trebuie să lipsească antrenamentul de tip cardio (HIIT), pe lângă cel de forță alcătuit din exerciții compuse sau de tip circuit.

Tipul mezomorf

Sunt acei tipi atletici considerați ideali pentru culturism. Le este ușor să câștige masă musculară și să ardă grăsimi.

Din punct de vedere al alimentației, aceștia trebuie să aibă grijă să nu aibă un surplus caloric foarte mare pentru a nu acumula țesut adipos.

Antrenamentele trebuie să fie o combinație între cele de forță cu cele de tip cardio.

Acum știi ce tip somatic ești? Orice tip de organism ai avea, sper să ne vedem cât mai curând la sala și să ne antrenăm împreună!

Antrenor QFITT
Bogdan Ioan Balint 

 

Devino Membru

A venit momentul să-ți depășești limitele și să obții corpul pe care ți l-ai dorit mereu. Înarmează-te cu voință și demonstrează-ți că poți să realizezi orice îți propui!

Q FITT este clubul de fitness unde poți să lucrezi cu echipamente profesionale, să te antrenezi alături de personal traineri cu experiență și să participi la clase de fitness unde workout-ul și distracția se completează perfect. Ce mai aștepți? Ia-ți abonament acum! 

Cumpără abonament

Descarcă gratuit aplicația noastră dedicată pentru membri!

Ai direct pe telefonul tău acces la toate informațiile, îți faci rapid rezervări la clase și îți cumperi abonament online plătind cu card bancar.
Descarcă aplicația UPfit.today și introdu codul unic QFITTCLUB.

Aplicatia mobilă UPfit.today pe Google Play
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Q FITT foloseşte COOKIES pentru a putea să îți optimizeze și îmbunătățească experiența pe site. Navigând în continuare, îți exprimi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii