Ce alegem pentru masa de Paști astfel încât efortul la sală să nu fie în zadar

Dacă îți dorești un corp puternic, ferm, sănătos, trebuie să acorzi alimentației aceeași atenție pe care o acorzi antrenamentului.

De multe ori, atunci când ne propunem să mâncăm sănătos, facem greșeala de a ne orienta exclusiv către fructe și salate.

Iar asta, fără a ține cont de faptul că organismul nostru, supus efortului fizic intens, are nevoie de alimente bogate în nutrienți, care să ajute creșterea musculară.

Iată câteva sfaturi ca să vă bucurați de Paști fără a simți că tot efortul depus la sală va fi in zadar.

Atenție la carnea de miel și la prietenii săi

Vedeta de Paști este carnea de miel. Atenție însă. Această carne este foarte grea și are un conținut ridicat de grăsime. Trebuie consumată cu moderație!

În cazul în care pofta nu este prea mare, carnea de miel poate fi înlocuită cu o friptură de curcan sau cu o vrăbioară de vită. În cazul persoanelor cu un nivel al colesterolului mare, drobul de miel, poate fi înlocuit cu drob de pui.

La mare căutare sunt cartofii dulci, ce au un indice glicemic (IG) mediu și pe care îi puteți include în orice meniu.

Mai puteți umple masa și cu alte legume precum conopidă, broccoli sau fasole verde.

Ca desert, puteți pregăti tradiționala pască, dar folosind o brânză cu un conținut scăzut de grăsime.

Atenție și la numărul de ouă consumate, mai ales în cazul persoanelor cu dislipidemie!

Paștele vine după o lungă perioadă de post și detoxifiere, așadar este important să mâncăm câte un pic din toate, fără să exagerăm cu nimic.

Sfaturi pentru aperitivele de Paști

Încercați ouă de prepeliță, salate, frigărui cu legume proaspete.

Se poate adăuga un pic de jambon slab și chiar parmezan. Merge și un pic de drob, că doar e Paști, dar în cantitate limitată.

Peștele este o idee minunată, iar aici, somonul este una din cele mai recomandate prezențe de inclus pe lista antreurilor.

Sfaturi pentru prânz: ciorbă și friptură de miel

Carnea de miel este bogată în acizi grași săturați și mononesaturați. Este o sursă de fosfor, fier, zinc și vitamine din grupul B.

Consumul de carne de miel este recomandat, dar nu în exces.

Friptura de miel poate fi asociată cu legume sănătoase precum salată, roșii, castraveți, spanac sau urzici. Se pot adăuga și usturoi, ceapă verde, morcov și praz.

Încercați să nu combinați carnea de miel cu ciuperci, cartofi și sosuri de smântâna îngroșate cu făină. Aceste alimente conțin carbohidrați și grăsimi ce cresc mult valoarea calorică a meniului și reprezintă un risc pentru sănătate și pentru siluetă.

În schimb, cât mai multe fibre. Adăugați fibre în meniu. Fibrele favorizează digestia și creează senzație de sațietate. Orice aliment bogat în grăsimi trebuie însoțit de legume.

Desert: bun, dar cu o limită

Desertul este recomandat să fie servit dacă se poate înainte de sală. Nu, nu este o glumă. Glucidele sunt primele care se consumă în efortul fizic, fără a lăsa reziduuri, spre deosebire de proteine.

Pasca și cozonacul (cu nucă, mac și stafide) sunt delicatese specifice sărbătorii Pascale. Trebuie impuse niște limite pentru a nu cădea în exces. Gustați din fiecare și însoțiți toate variantele de desert cu un fruct.

Evident nu renunțați la exercițiul fizic.

Ce bem la masa de Paști?

Băuturile alcoolizate aduc un plus de calorii și împiedică absorbția grăsimilor, ceea ce favorizează procesul de îngrășare.

Alegeți variante cât mai puțin calorice.

Alegeți pentru masa de Paști apă, un pahar de vin alb sau roșu, acestea fiind cele mai bune și mai sănătoase.

Sunt interzise sucurile din comerț, chiar dacă sunt în variantă light!

Cele mai bune alimente pentru organismul tău

Dacă vrei să trăiești sănătos, acestea sunt alimentele pe care ai vrea să le introduci în dieta zilnică. Fac minuni pentru sănătate, atâta timp cât sunt consumate responsabil și cu moderație. Le găsim la aproape orice supermarket, sunt ușor de preparat și fac minuni pentru sănătate.

Carne de curcan

O cantitate de circa 30g de piept de curcan ne aduce un total de aproximativ 7g de proteine de calitate, necesare creșterii musculare.

De asemenea, pieptul de curcan este bogat în vitamina B, zinc și are un conținut extrem de mic de grăsimi saturate.

Ulei de măsline

Pe lângă cantitatea foarte mare de grăsimi mononesaturate, uleiul de măsline este inclus în această listă a celor mai sănătoase alimente pentru practicanții de culturism/ fitness.

Iar asta mai ales datorită valoroaselor sale proprietăți antiinflamatoare.

Are un efect asemănător ibuprofenului și diminuează riscul de durere sau inflamații.

Quinoa

Quinoa este cereala cu cel mai mare conținut de proteine. Este în același timp extrem de bogată în grăsimi sănătoase, vitamina B, fier, magneziu sau mangan.

Quinoa conține aproape de 2 ori mai multe fibre decât majoritatea cerealelor, prevenind bolile cardiovasculare, diabetul și apariția hemoroizilor.

Fasole neagră

Extraordinar de bogată în fibre și carbohidrați complecși, fasolea neagră este o alternativă minunată la carne.

Conține 0g de grăsimi saturate și o cantitate semnificativă de proteine.

Fasolea reglează glicemia și colesterolul. Are puternice proprietăți anticangerigene, fiind bogată în fitonutrienți.

Ceai verde

Accelerează arderea grăsimilor.

Ceaiul verde ne ține departe de afecțiunile cardiovasculare și întârzie apariția semnelor îmbătrânirii (prevenind și boala Alzheimer).

Ouă

Un ou conține 4 g de aminoacizi necesari creșterii musculare. Este unul dintre alimentele cele mai bogate în colină (alături de ficat și germeni de grâu), substanță esențială pentru o memorie “de elefant”.

Lapte

Laptele este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru persoanele care fac sală. Atunci când nu consumăm lactate, organismul eliberează hormoni care determină celulele să rețină calciul și grăsimea.

Totuși, nu trebuie să exagerăm, ci să consumăm în jur de 3 porții de lactate pe zi.

Cartofi dulci

Mai puțin populari la noi, cartofii dulci sunt vedete în SUA, acoperind necesarul zilnic de beta-caroten al organismului.

Conțin cantități mari de fier, vitamina C sau E și sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru recuperare fizică după un antrenament dificil.

Soia

Soia este aproape la fel de bogată în proteine precum carnea. Are un conținut de fibre aproape de cel al cerealelor și “rivalizează” cu fructele în ceea ce privește cantitatea de minerale și vitamine conținută.

Altfel spus, este un aliment complet. Soia previne declinul cognitiv, protejează sănătatea sistemului cardiovascular, întărește sistemul imunitar și sistemul osos.

Apă: sursă de viață și sănătate

Apa elimină toxinele din organism, reglează temperatura corpului, protejează încheieturile, previne apariția pietrelor la rinichi, ne energizează și câte și mai câte.

Nu pleca de acasă fără o sticluță de apă. Pentru a diversifica, poți încerca apa cu lămâie (fără zahăr).

Carne de vită

Pentru a ne proteja sănătatea nu trebuie să facem abuz de carne. În niciun caz nu trebuie să facem abuz de produse procesate din carne.

Totuși, 2-3 porții de carne de vită pe săptămâna te pot ajuta să îți îndeplinești obiectivele în materie de culturism și creștere musculară.

Carnea de vită este bogată în aminoacizi necesari creșterii musculare, dar și în fier, zinc, seleniu, fosfor, vitaminele B3, B6 și B12.

 SUCCES!

Antrenor Felicia Andrei

Tehn. nutriționist acreditat

Devino Membru

A venit momentul să-ți depășești limitele și să obții corpul pe care ți l-ai dorit mereu. Înarmează-te cu voință și demonstrează-ți că poți să realizezi orice îți propui!

Q FITT este clubul de fitness unde poți să lucrezi cu echipamente profesionale, să te antrenezi alături de personal traineri cu experiență și să participi la clase de fitness unde workout-ul și distracția se completează perfect. Ce mai aștepți? Ia-ți abonament acum! 

Cumpără abonament

Descarcă gratuit aplicația noastră dedicată pentru membri!

Ai direct pe telefonul tău acces la toate informațiile, îți faci rapid rezervări la clase și îți cumperi abonament online plătind cu card bancar.
Descarcă aplicația UPfit.today și introdu codul unic QFITTCLUB.

Aplicatia mobilă UPfit.today pe Google Play
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Aplicatia mobilă UPfit.today pe App Store
Q FITT foloseşte COOKIES pentru a putea să îți optimizeze și îmbunătățească experiența pe site. Navigând în continuare, îți exprimi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii